Spausdinti

Tarptautinė patirtis Maltoje pagal Erasmus+ programą 

VšĮ Telšių profesinio rengimo centro ir Mažeikių politechnikos mokyklos darbuotojai 2018 m. gegužės 7–11 dienomis dalyvavo Erasmus+: Leonardo da Vinci programos asmenų mokymosi mobilumo projekte „Meistriškumas, tradicijos ir inovacijos per partnerystę ir tarptautiškumą profesiniame mokyme“ Nr. 2017-1-LT01- KA102-035099.

Pagrindinis šio projekto tikslas – darbuotojų, vykdančių ir kuruojančių profesinį mokymą, profesinių įgūdžių tobulinimas inžinerinėje, statybos, turizmo ir paslaugų srityse, analizuojant profesinio mokymo tradicijas, inovacijas ir partnerystę Europos šalyse, tuo būdu didinant profesinio mokymo vykdymo ir organizavimo kokybę Telšių ir Mažeikių profesinio mokymo įstaigose, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmuose ir Telšių smulkiųjų verslininkų asociacijoje bei užtikrinant profesinio mokymo atitiktį darbo rinkos reikalavimams.
Priimančioji organizacija Easy Job Bridge puikiai atliko savo darbą: organizavo dalyvių sutikimą ir viso vizito metu rūpinosi, kad projektas būtų kokybiškai įvykdytas.
Pirmadienį – pirmąją vizito dieną – susitikome su priimančios organizacijos vadovais, susipažinome su jų organizacijos veikla ir Maltos švietimo sistema. Sužinojome, kad Maltoje mokslas yra privalomas nuo penkerių iki šešiolikos metų. Švietimo sistema yra padalinta į tris pagrindinius sektorius: pradinis išsilavinimas (nuo 5 iki 11 metų), vidurinis išsilavinimas (nuo 11 iki 16 metų) bei aukštasis išsilavinimas. Maltos švietimo sistema labai panaši į Didžiosios Britanijos švietimo sistemą. Baigus vidurinę mokyklą, galima rinktis aukštesnįjį (Post-Secondary Education) arba aukštąjį (Tertiary) mokslą. Maltoje veikia dualinė profesinio mokymo sistema.
Praktinį susipažinimą su švietimo sistema pradėjome apsilankę Institute of Tourism Studies. Vienas iš vadovų Mr Pierre Fenech supažindino su mokykla, mokomaisiais kabinetais, kuriuose vyksta teorinės pamokos ir praktiniai užsiėmimai, stebėjome profesinį mokymą įvairiose darbo vietoje. Šioje mokykloje yra trijų lygių maitinimo įstaigos, priklausančios ,,Hospitality“. 1 lygis – valgykla, kurioje maitinasi mokiniai, darbuotojai ir lankytojai. 2 lygis – restoranas, kuriame mes pietavome, stebėjome mokinių aptarnavimo darbą. Mokytojas stebi aptarnavimą, esant būtinybei pataiso, konsultuoja mokinį. 3 lygis – aukščiausio lygio restoranas, kuriame dirba bakalauro laipsnio siekiantys studentai. Institute baigiamuosius egzaminus vertina užsienio šalių ekspertai. Bendraudami su mokyklos darbuotojais sužinojome, kad šioje institucijoje mokslo trukmė net septyneri metai: pirmaisiais mokymosi metais mokiniai išmoksta svetingumo (aptarnavimo) pagrindų; po dviejų metų įgyja sertifikatą iš pasirinktos srities ir jau gali dirbti vietinėje rinkoje; trejus metus pasimokę įgyja diplomą. Jei nori tęsti mokymąsi toliau – ketvirtus metus mokiniai atlieka tarptautinę praktiką. Mokykla padeda susirasti patikimus darbdavius. Atlikus metų trukmės tarptautinę praktiką, penktais, šeštais ir septintais metais mokomasi bakalauro studijose. Diskusijų metu pasidžiaugėme, kad baigusiems studijas maltiečiams nėra problemų susirasti darbą, instituto skelbimų lenta nusėta darbą siūlančiais skelbimais. Tai didelė motyvacija mokytis ir įgyti profesiją.
Kitą dieną gilinomės į Maltos maisto ūkio vietinės produkcijos pasiūlą, įvairovę. Išsiaiškinome, kad žemės ūkis yra suvaržytas dėl salos akmenuoto paviršiaus ir ne per didžiausių derlingos žemės plotų. Kasmet didėjantis turistų srautas verčia importuoti kai kuriuos maisto produktus. Turizmas yra viena iš labiausiai išvystytų ekonomikos sričių, todėl maisto ir turizmo specialistų poreikis nuolat auga. Lankėmės Ta‘Qali ūkininkų turguje, stebėjome vietinę produkciją, jos įvairovę, kalbėjome su vietiniais ūkininkais. Pagrindiniai žemės ūkio produktai yra bulvės, vynuogės, kviečiai, miežiai, pomidorai, citrusas, gėlės, žalieji pipirai. Kai lankėmės Maltoje braškių sezonas jau ėjo į pabaigą. Ant prekystalių sukrautos daržovės traukė akį savo dydžiu ir spalvų ryškumu.
Maltoje ryškios tradicinių amatų ir turizmo paslaugų sąsajos. Apžiūrėjome amatininkų kaimelį Ta‘Qali. Čia stebėjome, kaip gimsta įvairiausių formų stiklo dirbiniai. Susipažinę su gamybos technologija, grožėjomės nepaprastais stiklo spalvų deriniais didžiulėje parduotuvėje. Stebėjome juvelyrinių dirbinių gamybą, grožėjomės nėriniais ir kitais rankų darbo dirbiniais, kurie gimsta lankytojų akyse. Šiame kaimelyje šurmuliuoja rankų darbo gaminių pirkėjai.
Ketvirtadienį lankėmės tradiciniame Maltos restorane ,,Ta Nenu“. Restorane stebėjome šaltų tradicinių patiekalų „Maltiečių lėkštė“ (saulėje džiovinti pomidorai, alyvuogės, baltosios pupelės, svogūnai, pupelių užtepėlė, Gozo sūris, rikota, daržovių troškinys, baklažanų užtepėlė) gamybą. Stebėjome, kaip išlaikytos picos kepimo tradicijos – senovinis, malkomis kūrenamas pečius suteikia šiam patiekalui ypatingą skonį. Buvo gaminamos trijų rūšių picos: su vištiena, ančiuviais ir vegetariška. Susipažinę su tradicinių valgių gamybos technologijomis ir sočiai papietavę keliavome į alyvuogių ūkį. Ūkio savininkas pasakojo apie tai, kiek darbo, žinių ir meilės reikalauja alyvuogių auginimas. Savo ūkyje nenaudoja jokių cheminių medžiagų kenkėjams, ligoms naikinti, viską daro natūralių medžiagų pagalba, derina kaimyninius augalus, kurie suteikia skirtingus alyvuogių skonius. Susipažinome su alyvuogių aliejaus spaudimo technologija, ragavome pirmo spaudimo aliejų.
Maltoje mažai vartojami stiprieji alkoholiniai gėrimai, tačiau baltas, rausvas, raudonas vynas yra labai populiarūs. Lankėmės Marsovino vyno darykloje, kuriai kitais metais sukaks šimtas metų. Savininkas papasakojo Maltos vynininkystės istoriją. Vynuogynai užima vos 500 ha plotą Maltos ir Gozo salų šiaurinėse dalyse. Čia auginama apie 30 veislių vynuogių, kurių 16 – tarptautinės (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Syrah, Grenache, Carignan, Merlot, Cabernet Sauvignon ir kitos). Žinomiausios vietinės veislės – tai baltosios vynuogės Girgentina, Gennarua ir raudonosios Gellewza. Ne visas Maltoje išpilstytas vynas gaminamas iš šalyje užaugintų vynuogių. Trūksta žemių naujiems vynuogynams įveisti ir patenkinti maltiečių bei turistų poreikius, tad nemažai vynuogių ir vyno atsivežama iš Italijos. Buvo įdomu susipažinti su vyno gamybos technologija, vyno laikymo bei vartojimo ypatumais.
Stažuotės metu po dalykinių vizitų vyko turininga kultūrinė programa. Turėjome įspūdingą turistinį turą po Maltos pietinę šalies dalį, grožėjomės miestų architektūra ir gamtos peizažais. Lankėmės sostinėje Valetoje – tai didingą istoriją turintis miestas, apjuostas įtvirtinimais, pastatytais XVI a. Pagrindinis miesto unikalumas yra pilkai geltoni pastatai iš kalkakmenio, suteikiantys miestui vientisą spalvą. Aplankėme Šv. Jono katedrą, išsiskiriančią baroko stiliumi ir puošybos elementais, marmuro grindimis, po kuriomis palaidota beveik 400 karių. Užsukome į Aukštutinius Barakka sodus, iš kurių atsiveria puiki panorama į Didįjį uostą. Per savaitės viešnagę spėjome pajusti maltiečių draugiškumą, paslaugumą. Nepamiršome paragauti nacionalinio Maltos patiekalo – troškinto triušio.
Vizito metu patobulinome profesinius įgūdžius turizmo ir paslaugų srityse, analizavome profesinio mokymo tradicijas, inovacijas ir partnerystę Europos šalyse – tai padės didinti profesinio mokymo vykdymo ir organizavimo kokybę, užtikrinti profesinio mokymo atitiktį darbo rinkos reikalavimams.
Paskutinę vizito dieną dalyviams buvo įteikti sertifikatai ir Europass dokumentai, taip pat apibendrintos įvykusios veiklos.

Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai. Šis kūrinys atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą.

Erika Pusvaškė, statybos profesinio mokymo skyriaus vedėja, projektų koordinatorė
Genovaitė Čiužienė, maitinimo ir apgyvendinimo profesijos mokytoja, projekto dalyvė